Metakognitiv terapi er en banebrydende terapiform, der bygger på mere end tre årtiers videnskabeligt arbejde med menneskets tænkning og psykiske trivsel. Metoden er udviklet af professor Adrian Wells fra University of Manchester og tilbyder en helt ny måde at forstå og behandle psykisk lidelse på.
Centralt i metoden er erkendelsen af, at vores sind – ligesom kroppen – har en naturlig evne til at regulere sig selv. I stedet for at kontrollere eller analysere vores tanker i dybden, lærer man i metakognitiv terapi at træde et skridt tilbage og lade tankerne være. Mange oplever det som en lettelse at finde ud af, at sindet kan finde tilbage i balance, når man stopper med at kæmpe med sine tanker – ligesom kroppen genfinder sin rytme, når vi lader den være i fred.
I terapien arbejder vi ikke med at ændre selve indholdet af tanker og følelser, men med at identificere og ændre de tankeprocesser, der skaber og opretholder mistrivsel – især bekymringer, grublerier og overdreven opmærksomhed på trusler. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at gennemgå tidligere oplevelser, traumer eller barndomserindringer for at opnå lindring og bedring. Metakognitiv terapi har til formål at mindske psykisk lidelse og styrke evnen til at håndtere fremtidige belastninger. Metoden har dokumenteret effekt på tværs af en række psykiske problemstillinger som angst, depression, belastningstilstande (såsom stress), OCD og PTSD, lavt selvværd, søvnbesvær, afhængighedsproblemer.
Bekymringer og grublerier er noget, der foregår inde i hovedet – det er den indre snak, vi har med os selv, når vi prøver at forstå eller håndtere vores tanker. Når vi bekymrer os, handler det ofte om ting, der måske kan ske i fremtiden – for eksempel problemer med økonomi, helbred, arbejde, skole eller familie. Når vi grubler, prøver vi typisk at forstå noget, der er sket tidligere, eller hvorfor vi har det, som vi har det.
Begge dele kan føre til uro, anspændthed, tristhed eller følelsen af at være psykisk overbelastet. Metakognitiv terapi hjælper med at mindske både bekymringer og grublerier – og viser dig en nemmere måde at forholde dig til dine tanker på.
Når du har meget fokus på dine egne tanker, ubehag eller kropslige signaler, kan det faktisk gøre ubehaget værre. Det forhindrer både krop og sind i at finde ro af sig selv. Dette kaldes trusselsscanning– og som navnet siger, er det som om, man hele tiden er på vagt og reagerer på helt almindelige fornemmelser, som alle oplever ind imellem. Metakognitiv terapi viser dig, at du kan skrue ned for den indre alarm og få et mere fleksibelt og nærværende fokus på din hverdag og dine omgivelser.
Mange mennesker ved ikke, at det, de gør for at hjælpe sig selv, faktisk ikke hjælper i længden. At distrahere sig selv, undgå svære ting, reducere pres og belastning, tænke positivt, søge tryghed, lave ritualer eller lange to-do-lister – alt sammen er forsøg på at få ro i hovedet. Men desværre virker det ikke på den lange bane og kan faktisk dræne mere energi, end man lægger mærke til. Metakognitiv terapi kan hjælpe dig med at forstå, hvorfor dine strategier ikke virker – og vise dig hvordan du kan håndtere dine tanker på en mere enkel, effektiv og energibesparende måde.
Korttidsterapi respekterer klientens tid, behov og ressourcer. I stedet for at antage, at forandring kræver lange og dybdegående forløb, tager korttidsterapi klientens lidelse alvorligt og arbejder målrettet med at skabe lindring og forandring her og nu. Den tilbyder konkrete praktiske erfaringer, der giver håb og handlemuligheder, og styrker klientens oplevelse af egenkontrol og mestring. Samtidig undgår den at skabe unødig afhængighed, fordi fokus er på at gøre klienten selvhjulpen frem for at fastholde vedkommende i et langvarigt forløb.
Forløb hos mig varer typisk 5-12 sessioner.
Copyright 2025 © Alle rettigheder forbeholdes